понеделник, февруари 24, 2014

Играта БОКС

Здравейте Приятели,

  Боксът е едина от дисциплините, който набира скорост и място във всеки един боен спорт. Радостното е, че който има желанието да тренира най-древния спорт има достъп дори и в селата.

  Любопитното е, че децата от 25-то ОУ "д-р Петър Берон" в София  имат предмет - "Теория на Бокса", с която аз съм се заел. Ето някои от темите, които обсъждаме (и моите коментари):

1. Първият български медалист от голямо първенство
2. Първият Олимпийски шампион
3. Школи и традиции в България

Най-актуалната тема сега при тях е нашата гордост Кубрат Пулев. Децата обичат силните!

4. Колко пъти се нанасят кросовите удари? Защо и кога се нанасят?
5. Бойни стойки - гардове в бокса.

Това е може би най-важното. Бойната стойка е лицето на боксьора - без правилна стойка практикуващия е обречен.

6. Удари. Видове.
7. Защити от всеки удар.

Колко защити има от всеки удар по отделно? Боксът е игра - производство на удари и защита от тях. За пример от един атакуващ прав удар има 20 вида защити. В стремежа си да нанесеш повече удари (и любимия удар от филма, който си гледал) забравяш, че отсреща стой противник, който иска същото като теб - победа. Необходимостта да контролираш играт във всеки рунд е правилната стратегия. Твоето поведение трябва да се определя от типа противник, който имаш насреща. Да вземем дистанцията например -  тя е три вида.

а. Далечна
б. Средна
в. Близка

Близката, е най-динамична.  Тя е процес от размяна на удари. Съответно и най-рисковата - удар за удар. Възможно най-много удари 1 към 1, 2 към 2 и т.н. Боксьорите практикуващи нея са обречени - бързо се аморитзират. Вместо размяна е необходимо да се измести центъра на тежеста на тялото в четири посоки - назад, наляво, надясно или напред и да се търси клинч.

Това е като примерна торетична сесия. Това е достатъчно да се изостри любопитството на децата, особено ако е подкрепена с "покано" на ринга.
Децата са жадни за знания и разбират, че по-умния ще победи!

Няма коментари: